hybrid-electronic-1

Flexible Electronics

Flexible electronics producten zijn, net als hybrid electronics, opgebouwd uit een aantal specifieke bouwstenen met unieke eigenschappen. 

Substraat voor Flexible electronics

De gebruikte dragermaterialen zijn vaak flexibel en goedkoop, hierdoor zijn de producten oprolbaar. Gangbare ondergronden zijn PET en PEN, maar ook papier wordt toegepast. In nieuwe flexible electronics toepassingen worden ook rekbare substraten gebruikt waardoor stretchable electronics ontstaat.

Flexible electronics Power source

Om de electronica te voeden is stroom nodig, dit kan afkomstig zijn van een geprinte batterij of een knoopcel. Dit is ook mogelijk middels het zgn. 'energy harvesting' via Near Field Communication (=NFC). Een antenne en chip maken het mogelijk om energie uit de omgeving op te nemen, voldoende om het product te laten functioneren.

Signalering/logica

Het is van belang dat het product communiceert met de eindgebruiker. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een display of LED’s. Hierbij is het gebruik van NFC via smartphones een veel gebruikte oplossing. In dit geval geeft de smartphone de informatie door aan de gebruiker en krijgt de benodigde energie middels 'energy harvesting'.

Toevoegen van sensoren

De informatie die het product geeft wordt verkregen door sensoren; bijvoorbeeld temperatuursensoren, informatie over schadelijk gassen en luchtvochtigheid. Vaak bepaald de sensor de functie van het product. Sensoren worden geplaatst, maar de laatste tijd komen steeds meer geprinte sensoren in beeld zoals thermistors, druksensoren via piezo inkten, maar ook onder andere biomarkers.

Geleidende sporen

Om alle componenten met elkaar te laten communiceren worden elektrische structuren gezeefdrukt. Het substraat en de geprinte structuur samen vormen het flexibele alternatief voor het Printed Circuit Board (=PCB). Een belangrijk verschil is dat een PCB veelal tot stand komt via substractie, terwijl hybride en flexibele electronica geproduceerd wordt via additief proces is. Wanneer meerder lagen over elkaar liggen, kunnen kruisende lijnen gezeefdrukt worden, wat bijvoorbeeld nodig is voor antennes. Ook passieve componenten zoals weerstanden worden steeds vaker gezeefdrukt.

Stel hier uw vraag

  • Flexible Electronics Metafas
  • Flexibele elektronica
  • Flexibele elektronica voorbeeld
  • Flexible Electronics Nederland
  • hybrid-electronic-2
  • hybrid-electronic-3

Metafas B.V. scoort een 5 uit 5 op basis van 4 beoordelingen.