top of page
Metafas-2.png

printed electronics

lijn-4.png

user interfaces

lijn.png

RFID toepassingen: wat zijn de mogelijkheden?

lijn-2.png

Van het monitoren van voorraden tot het volgen van distributie: om processen te overzien, moet je weten waar zich wat bevindt. Zonder inzicht geen overzicht.

Wat is RFID?

Van het monitoren van voorraden tot het volgen van distributie: om processen te overzien, moet je weten waar zich wat bevindt. Zonder inzicht geen overzicht. RFID is daarvoor een ideaal hulpmiddel. Met RFID-technologie is het namelijk mogelijk om objecten op afstand te identificeren op basis van radiogolven.


Hoe is RFID ontstaan?

De afkorting RFID staat voor: Radio-Frequency IDentification. Het is dus een techniek op basis van radiogolven, waarvan de oorsprong in de Tweede Wereldoorlog ligt. Toen werden radiobakens geïnstalleerd in vliegtuigen om vriend van vijand te kunnen onderscheiden.


Op basis daarvan werd een efficiënt systeem voor het voorkomen van winkeldiefstal ontwikkeld: de welbekende detectiepoortjes, waarvan winkelketen C&A in de jaren 60 de primeur had. De kern van dat systeem bestaat uit het plaatsen van RF-etiketten op producten. Die moeten bij de kassa elektromagnetisch gedeactiveerd worden. Gebeurt dat niet, dan geven de detectiepoortjes een alarmmelding bij het verlaten van de winkel.


RF-etiketten geven geen informatie over individuele objecten. Na de introductie van de Electronic Product Code ontwikkelde de techniek zich tot RFID: afzonderlijke objecten waren voortaan eenvoudig te identificeren. De introductie van radio frequency identification was dan ook het startsein voor het ontwikkelen van uiteenlopende RFID toepassingen, en het einde is nog lang niet in zicht…


Hoe werkt RFID technologie?

In essentie draait RFID om het draadloos, op afstand identificeren en volgen van objecten. Ieder object wordt voorzien van een RFID label, met daarin een RFID-chip met productinformatie. Deze RFID-chips zorgen ervoor dat data elektronisch wordt opgeslagen. Met een RFID reader of RFID scanner kan deze data uitgelezen worden.


NFC vs RFID

De termen ‘RFID’ en ‘NFC’ worden nogal eens door elkaar gebruikt. Dat is begrijpelijk, want NFC (Near Field Communication) is een toepassing van RFID-technologie. Het grote verschil zit in het bereik: een RFID chip scanner werkt tot 8 meter afstand, terwijl een NFC-chip tot slechts 40 millimeter kan worden uitgelezen. De OV-chipkaart is een bekende toepassing van NFC-technologie.


Voordelen RFID technologie


  • Het werken met RFID biedt verschillende voordelen, zoals:

  • Efficiënt: RFID labels kunnen op hoge snelheid, op afstand worden uitgelezen.

  • Veilig: RFID labels zijn niet te manipuleren (in tegenstelling tot barcodes).

  • Betrouwbaar: RFID zorgt voor actuele data en dat helpt om fouten te voorkomen.

  • Duurzaam: RFID chips hebben een lange levensduur en kunnen hergebruikt worden.

  • Multi-inzetbaar: RFID chips kunnen op talloze manieren subtiel verwerkt worden in producten.


Hoe bieden RFID toepassingen meerwaarde?

Transportbedrijven gebruiken RFID om goederen te voorzien van Track & Trace. In de retail is RFID technologie zoals gezegd een betrouwbare partner tegen winkeldiefstal. In de agrarische sector wordt RFID ingezet om processen te monitoren, terwijl de industrie veel gebruikmaakt van de mogelijkheden voor voorraadbeheer.


Kortom: RFID toepassingen zijn overal waar met producten gewerkt wordt. RFID helpt om op basis van data bedrijfsprocessen te optimaliseren. Meer efficiency dus, van inkoop tot productie en logistiek.


Interesse in RFID-technologie?

Als specialist in printed electronics heeft Metafas veel expertise in het drukken van RFID antennes op flexibele substraten, zoals folie, plastic, karton of papier. RFID-antennes zijn geschikt voor communicatie via wifi, bluetooth en NFC.


Metafas maakt ook RFID-antennes voor locatietechnologie op lange afstand, onder meer op basis van Ultra Wideband. Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat Big Data voor u werken met RFID-technologie! Maak kennis met onze expertise in RFID antennes, of neem direct contact op voor advies op maat.

bottom of page